2016. május 12., csütörtök

Izmir

A hotel
Először fura volt egy olyan utcán sétálni, ahol csak férfiak voltak és meglehetősen helyi lakosok. 
Egy bácsi megmutatta, hogy hol a hotelünk, mivel térkép nélkül nem igazodtunk ki (nem volt időm/lehetőségem úgy készülni, mint máskor). Eddig csak aranyos és segítőkész törökökkel találkoztam, ha a hétvégét vesszük, akkor a sofőr, aki elhozott minket és csak miattunk kocsikázott be a zsúfolt városba, a bácsi, aki megmutatta a hotelt, a recepciós emberkék (persze nekik "kötelező" kedvesnek lenni velünk), illetve bárki, akit leszólítottunk mert útbaigazítást kértünk.
Szombaton érkeztünk, de hétfőn már úgy sétáltunk végig a kis utcákon a pár percre lévő főútra, mintha a legjobb környéken lennénk.... hangolódás. 
A hotel szerintünk nagyon jó volt, főleg ár-érték arányban + volt forró víz, amivel Budapest óta most találkoztam először. A bodrumi hotelben általában csak langyos víz van, de az is csak napközben. A szoba, illetve az egész hotel elég "oldschool" volt, de legalább a belvárosban volt, séta távolságra mindentől. 

A város
A város hatalmas és általában zsúfolt. Annak ellenére, hogy csak pár turisztikai látnivaló van, nagyon kellemes a hangulata és szívből ajánlom mindenkinek, hogy egyszer látogasson el oda. Látható az igazi Törökország is, ugyanakkor eléggé európaias részek is vannak.

Bazaar
Mondanom sem kell, hogy egyik kedvenc időtöltésem/sünk volt a vásárolgatás. 
Többször bekeveredtünk a helyiek számára fenntartott bazárba, ahol csak itt-ott találtunk számunkra érdekes dolgokat (edényeket, hűtőt, zárt ruhákat, fejkendőket nem akartunk venni), viszont többször véletlenül/direkt megtaláltuk a turisták számára kialakított helyeket is, sok-sok bizsu és ezüst ékszerekkel, sálakkal, ruhákkal, egyéb ajándéktárgyakkal. Nem lehetett nem vásárolgatni, az utazás során megspórolt pénznek jó helyet találtam, támogatva a helyi árusokat.

Kihagyhatatlan ételek/italok

Künefe - az örök kedvenc. Amúgy Barbi kitalálta, hogy nyitnak majd egy autentikus török éttermet Budapesten, és cserébe a szolgálataimért (IT, pénzügy), korlátlan ingyen künefe jár majd nekem fizetségül.... már nagyon várom :D





Kumpir - a szervezőnk ajánlotta (aki jól ismeri Izmirt), hogy mindenképp próbáljuk ki, vajjal és sajttal összekevert főtt krumpli a héjában, tetszőleges feltételekkel






Gözleme - én sajtosat ettem, hajtogatott tészta







Salep - fahéjas, tejes ital, nagyon kevés helyen kapható, de megéri felkutatni








Ephesus
Hazafelé tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük Ephesus romjait, amely egykor pompázó város lehetett. A hotel recepciósa ajánlotta, hogy vonattal menjünk, mert olcsóbb és egyszerűbb, a vasútállomástól pedig 10 perc séta Ephesus bejárata (erre direkt rá is kérdeztem). Jó helyen szálltunk le, de kiderült, hogy a buszállomás 10 perc, Ephesus pedig kb. 30 perc séta lenne..... Egyik nap útbaigazítást kértünk egy idős pártól és azt mondták, hogy 10 perc séta a hely, ahova menni szeretnénk és az is kb. fél óra volt.... érdekes, a törököknek 10 perc = 30 perccel? 
A hely nagyon szép volt, bár, este révén, több átszállással jutottunk vissza a bodrumi hotelünkbe 7-kor indulva, majd éjfél körül érkezve az Ephesus -> Selcuk -> Kuşadası -> Söke -> Bodrum -> Gümbet útvonalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése